Вход | Регистрация

Отворен Парламент

граждански гласове

След бомбата на Хърсев, че протестите влияят негативно на икономиката, двама водещи икономисти – с друга гледна точка

Полина Паунова | понеделник, 15 юли 2013

“Протестите пречат а икономиката”. Това заключи пред Нова телевизия в края на миналата седмица икономистът Емил Хърсев и добави, че те за това се правят. “Бюджетният процес е производен от политиката. Сегашното и предишното правителства имат различни политики и най-естественото е да сменят разходния план”, допълни той.

Блогът "Отворен парламент" откри и друга гледна точка. Мнения, далеч не до там заклеймяващи общественото недоволство. Напротив – според икономистите Петър Ганев и Георги Ангелов ситуацията не е драматична. Оказва се, че протестите както и негативната сянка върху икономката са следствие от правителствени решения.

Според икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика винаги протестите имат ефект, но по-скоро да забавя решения. “Когато става дума за дългосрочни решения, инвеститорите, естествено стават по-предпазливи”, заяви Ганев. По думите му обаче не е задължително ефектът а бъде 100% негативен.

“Когато става дума за крупна инвестиция, в общи линии не е особено различно дали тя ще бъде направена юли месец или няколко месеца по-късно, да кажем през септември”, допълни икономистът.

Акцентирайки, че лека нестабилност в страната има още от февруарските протести, Ганев допълни, че все пак в “в цяла Европа има социално напрежение, така че едва ли инвеститорите ще избягат в друга държава”.

Според Георги Ангелов от Центъра за либерални стратегии негативно влияние върху икономиката по-скоро има “правителството”, не самият протест. “Негативно влияние има първопричинителят, а не следствието”, обясни икономистът.

“Това, че няма стабилно правителство вреди на икономиката. Компромисите, не само с назначението на Делян Пеевски, което бе най-големият, но като цяло имат отрицателно влияние”, коментира Ангелов.

“От тази гледна точка – реалният проблем е този – политиката на кабинета, а не протестите, породени от нея”.

Негативно върху икономиката влияят и заявките за актуализиация на бюджета, без сериозни аргументи за такава стъпка, каза още Ангелов.

“Кабинетът очевидно не взема някакви мерки, които да подобрят състоянието на държавата. Освен социални мерки, насочени към ограничена група от хора, няма нищо друго, което да е излязло като законодателство и реформи. Тези фактори също дават негативен резултат”, каза още той.Коментари

Автор: Кобург Велчев, публикувано: вторник, 16 юли 2013, 15:20:55

У нас си извърши пълна РЕкомунизация
След 23 години измислен и мъчителен „преход” се върнахме в началото. Защото в момента и четирите партии в парламента: БСП, ГЕРБ, ДПС и Атака са от едно котило – котилото на червената мафия от БКП-ДС !!! Пак трябва да се борим срещу комунистите, но при много по-неизгодни условия. Защото през това време те си създадоха олигарси и червени капиталисти милионери, слуги и пазванти на всички нива, най-вече в Прикриватурата, Следствието и Съдилищата. И са почти не-досегаеми. Пламен Орешарски се изложи много, не само с избора на Пеевски. Неговите „независими” назначения на важни позиции са все свързани с ДС, с червената мафия на прехода и с Групировките. Кадрите наистина имат решаващо значение и могат да провалят всеки. Жалко за уж-демократа Орешарски, който беше прегазен и унизен от слугата Орешарски - слуга на червената мафия от БСП-ДС !!! За втори път финансиста Орешарски пропада тотално - морално като човек и политик. Първият път беше срещата му с Васил Божков - Черепа.
ВАЖНО :
1. Протестиращите да се пазят от метастазите на комунистическат а мафия : БСП, ГЕРБ, ДПС, Атака и НФСБ. Там са все ченгета, комунисти, национални предатели комунета, наемници и пазвантини на червените барони и капиталисти !!! И петте партии са от едно червено котило - това на БКП-ДС !!!
2. На България е нужна нова демократична партия или коалиция. Демократична, а не дясна. Защото „дясното” у нас е бедно, често с ляво мислене и леви идеи, а трафикантите, милионерите и олигарсите са преобладаващо в редиците на „социалистите” от БСП, ченгетата на ДПС и мутрите на ГЕРБ. Какво да е името ???
- НОВА Демокрация !!! Защото трябва да се започне наново !!!