Вход | Регистрация

Отворен Парламент

граждански гласове

Оказа се, че и печатите за СИК са поръчани с внушителна бройка отгоре

Полина Паунова | понеделник, 20 май 2013

След "допълнителните" бюлетини в Костинброд се оказа, че и печатите за СИК са поръчани с внушителна бройка отгоре.


Освен "проблемните" бюлетини, намерени в костинбродската печатница "Мултипринт" преди вота на 12 май, има възможност организаторите на изборите да се сблъскат с още един скандал - броят на поръчаните и произведени печати за Секционните избирателни комисии също се оказва над нормата. Това показва съвместно проучване на Mediapool и блога "Отворен парламент" .

Според обществената поръчка , чийто възложител е Министерският съвет, който отговаря за организационно-техническата част на изборите, варненската фирма "Принтимарк" ООД е трябвало да изработи 13 550 печати за Секционните избирателни комисии (СИК), 1030 печата за подвижните СИК и 31 восъчни печати за Районните избирателни комисии (РИК). Поръчката е на стойност 39 474 лв. с ДДС и е изпълнена в срок в тези показатели, потвърдиха пред Mediapool от фирмата.

Бройката на поръчаните печати обаче е с около 2500 над тази за Секционните избирателни комисии. СИК в страната са малко под 12 000, а подвижните СИК за този предсрочните избори бяха 84.

Допълнителните печати за секционните комисии са с около 1500 повече, а бройката печати за комисиите, обслужващи хора с увреждания е с около 900 над самите комисии. В същото време, обаче бройката подадена за РИК-овете е толкова, колкото са самите комисии – резерви няма.

Според, сроковете разписани в Изборния кодекс на 1 април, когато администрацията на Министерския съвет прави поръчката все още няма окончателен брой на подвижните урни за цялата страна. Крайният срок, записан в хронограмата на ЦИК за подаване на заявления от хората в неравностойно положение бе 11 април. Около началото на април обаче от ЦИК твърдяха, че има твърде слаб интерес към подвижните секции.

Според обясненията на ЦИК ролята на резервните печати е ясна, тъй като имало години, в които те се чупели и секционните комисии нямало как да продължат работата си. Колко резерви трябва да се произведат обаче е неясно, тъй като това не е разписано в Изборния кодекс. "Докато за бюлетините ние знаем, че се печатат с 10% повече от избирателния списък, такъв текст за печатите няма, но здравата логика сочи, че трябва да има резерва", обясняват от комисията.

От комисията обясниха и процедурата, по която един печат се сменя с друг. "При повреда на печата от Секционната избирателна комисия се обаждат на Районната, която сигнализира на областната администрация. След това отговорник от областта и представител на РИК отиват в секцията, подписа се протокол и печата се сменя", обясняват от ЦИК. Всеки от произведените печати има уникален номер и би трябвало да се нарани, а в протоколите се записват двата номера на печатите, които се полазват. След края на изборния ден те се прибират в чувала при бюлетините и се съхраняват до следващите избори.

В закона, обаче няма ясен и еднозначен текст какво се случва с произведените резервни печати.

Към момента печатите от изборите все още се пазят, както и допълнителните бюлетини, твърдят от Централната избирателна комисия. "Когато ситуацията се успокои, те тогава ще бъдат унищожени, а използваните бюлетини ще се съхраняват в областите до следващите избори", казват от комисията.

Междувременно проверка показва, че сигналите са проблеми с печатите в страната, по време на изборния ден не са никак малко. В РИК-Перник например е постъпило оплакване от страна на председател на секционна комисия в града, който твърди, че печата на секцията е изнесен неправомерно от нея.

Отново в същия район постъпва жалба от СИК 19 в града, където печатът изобщо не е наранен, каквото е указанието на ЦИК. От Районната комисия считат жалбата за основателна, но твърдят, че "нарушението не може да бъде отстранено", поради това гласуването е продължило.

Подобно нарушение е регистрирано и от РИК-Хасково, но там урната с пуснатите бюлетини, подпечатани с немаркиран печат е запечатана и гласуването е започнало наново след нараняването му.

ЦИК все още не е обобщила сигналите, постъпили в изборния ден и затова конкретна информация къде е имало злоупотреби или опити за злоупотреби с печатите в секциите няма.

От комисията, обаче неофициално заявиха, че в процеса на разглеждането на жалбите се е констатирало най-масовото оплакване – печатите не са наранени.

Изборните специалисти, обаче не се наемат да правят каквито и да е предположения защо се е случило това. От комисията също отричат да имат каквато и да е било комуникация с администрацията на Министерски съвет по темата за печатите. "За секционните комисии от МС преценяват, нито са ни питали, нито ние сме давали становище каква бройка е необходима", твърдят от ЦИК.

Оказва се, че не е ясно и на какъв принцип са отпечатани и 700 000 бюлетини за чужбина, при положение, че заявленията за гласуване извън страната са около 85 000. "Може би са изчислявали на база предходни избори или на нещо друго, но заявленията за гласуване не определеят броя гласуващи, а само откриването на секция", обясниха от ЦИК.

Според договора за обществена поръчка държавата е поръчала 8 343 000 бюлетини. От тях за страната са 7 643 000, в които влиза и 10% резерв, а 700 000 са за чужбина.

Коментари

Автор: Червената мафия заграби управлението !!!, публикувано: понеделник, 20 май 2013, 20:52:48

Червената мафия заграби управлението !!!
Тотално. При това чрез избори. Уж свободни и демократични. Но по нагласен изборен Кодекс, с внимателно подбрани процедури, бариери, ограничения, квоти и примамки, включително и чрез щедри държавни субсидии /наши пари/ на всеки глас. В листите има над милион избиратели-фантоми. Отхвърлени бяха задължителното гласуване, изборната регистрация и гласуването по Интернет, въпреки че след регистрация то е много по-сигурно и достъпно !!! Стотици хиляди Българи на Запад практически са лишени от право на глас. У нас половин България НЕ гласува, а другата половина НЕ гласува правилно. И ни закопа. Безотговорно поведение. В личен и национален план. Когато близо 50% от населението у нас НЕ се интересува от съдбата на страната, НЕ гласува и ходи на екскурзии, на къмпинг или за гъби - ще ни управлява червената мутро-мафия на ГЕРБ или партийно-комунистическата мафия на БСП !!! Повече от трагично, дори неочаквано трагично. Но така се получи. За ПРЪВ път от 1990 година досега в Българския Парламент НЯМА да има нормална демократична партия !!! От Европейски вид. Защото всички нови-стари влизащи в Парламента : ГЕРБ, БСП, ДПС и АТАКА произлизат от котилото на червената мафия на БКП-ДС !!! Всички !!! БСП е партия на партийната номенклатурна мафия и нейната червена олигархия, ГЕРБ е партия на червената мутро-мафия, на трафикантите, на охранителните и чалгаджийските фирми, ДПС е създадена и от десетилетия е ръководена от ДС агенти, независимо че упорито и успешно насажда в България исляма, включително и сред циганското население, а АТАКА е национал-социалистическо червено творение, силно обременено псевдо-патриотично образувание. Във всички тях е значително присъствието на ДС и комунистическите тайни функционери. Така наречените кукловоди. Дори петата по гласове партия – НФСБ, е червена ДС партия-фракция !!! Вместо Желязна, сега се сдобихме с Червена ДС завеса. Между народа и властта. Затова ще останем изолирани, на дъното по всичко стойностно, без Евро-перспективи и Западни инвестиции дори !!! Яхнахме див Азиатски модел. Неморален, безкултурен и престъпен, със задкулисно моделиране и силно пост-Съветско влияние. Отчаяние, беднотия, демографски срив, ненаказана престъпност, липса на справедливост, без нормално здравеопазване и съвременно образование !!! Това ни очаква. Мъка, голяма мъка. Сърбайте си попарата, хора от Евро-гетото, гласо-продаватели родни..... Продължавай да търсиш идола-спасител, Народе, бил той фараон или кредитен милионер, червен цар-мошеник, олигарх роден инвеститор, мутра-трафикант, загрижен за народа червен буржоа, национал-социалист с консумация , патриот-спасител с милиони и ..... пак отначало !!! Уж сме в Европа, а докъде я докарахме ??? Коя, коя година станахме .......

Автор: Стоилов - 2, публикувано: понеделник, 20 май 2013, 17:04:21

Това, че печатите не са наранени я вина на ЦИК! Ако бяха си напрвили методиките по-ясни, по-рано комуникирани за анализ, ако бяха приели някои препоръки за нараняването на печатите от различни членове на СИК и дори от застъпници, немаше сега да се чудят действителни ли са бюлетини с два различни печата. Това е най-меко казано позор, за специалистите по изборни процедури в ЦИК.

Автор: Стоилов, публикувано: понеделник, 20 май 2013, 17:00:33

Направете анализ на спечелените проценти в МИРовете, които евентуално са получили "фалшивите" и допечатаните бюлетини в сравнение с МИРовете, чиито бюлетини бяха задържани в Костинброд. Има ли тренд за недвусмислно предимство за обвиняваната партия? Например Стара Загора би трябвало да е получила от Костинбродските надпечатки, но там КБ бие с 31.16 срещу 29.91 за ГЕРБ. Хасково, например, където допечатките не са стигнали, ГЕРБ има 28.98 срещу 28.28 за КБ. В Благоевград, също с арестувани допечатки, ГЕРБ ила 32.12 срещу 21.60 за КБ. Значи наличните законно раздадени бюлетини са достатъчни за постигане на разлика 10.52%. Беглият преглед на корекциите, нанесено от РИК и ЦИК също не дава основание за катастрофични коментари.

Автор: Стоилов, публикувано: понеделник, 20 май 2013, 17:00:33

Направете анализ на спечелените проценти в МИРовете, които евентуално са получили "фалшивите" и допечатаните бюлетини в сравнение с МИРовете, чиито бюлетини бяха задържани в Костинброд. Има ли тренд за недвусмислно предимство за обвиняваната партия? Например Стара Загора би трябвало да е получила от Костинбродските надпечатки, но там КБ бие с 31.16 срещу 29.91 за ГЕРБ. Хасково, например, където допечатките не са стигнали, ГЕРБ има 28.98 срещу 28.28 за КБ. В Благоевград, също с арестувани допечатки, ГЕРБ ила 32.12 срещу 21.60 за КБ. Значи наличните законно раздадени бюлетини са достатъчни за постигане на разлика 10.52%. Беглият преглед на корекциите, нанесено от РИК и ЦИК също не дава основание за катастрофични коментари.

Още по темата

На фокус: Предложенията на ГЕРБ за промяна в ИК – необосновани и обслужващи конюнктурни интереси

На фокус: ГЕРБ предлага промени в Изборния кодекс

На фокус: Като флирт с избирателя

Граждански дневен ред: „Глас народен, глас социален“ или за българските изборите в социалните медии*

На фокус: „Турцизацията“ на София, за която Янев говори, всъщност е дело на ГЕРБ

На фокус: Препоръки на ИРПС за подобряване на изборния процес и промяна в законодателството

Граждански дневен ред: Странните избори - 2013

Граждански дневен ред: Избори в тенджерата под налягане

На фокус: Застъпниците в числа

На фокус: Избори по Монтански – тарифи от 20 до 300 лева и прозрачни секции

На фокус: Всеки заслужава да гласува вободно!

На фокус: ОССЕ в предварителен доклад: Медиите не отбелязват платеното съдържание, може да заблудят аудиторията си

На фокус: ЦИК раздала невалидни удостоверения за наблюдатели

На фокус: ЦИК отказва да обясни защо не публикува сорс кода

На фокус: LIVE: Обучение на наблюдатели за парламентарните избори на 12 май 2013

На фокус: МС изисква доставчикът на копирните машини да изработи брошура за хора неработили никога с техника

На фокус: ЦИК решава във вторник дали да разсекрети кода за преброяването

На фокус: Кръгла маса: Честни и прозрачни избори 2013

На фокус: Кръгла маса: Честни и прозрачни избори 2013

На фокус: Защо има хора без право на глас в подписките на партиите?

На фокус: 30 председателски места от общо 31 за ГЕРБ в РИК -овете

Граждански дневен ред: Изборният кодекс забърка пълна каша с контрола върху социологическите агенции

Граждански дневен ред: Заради онлайн излъчванията си ЦИК тотално се затвори за журналистически въпроси

На фокус: Ще промени ли разпределението на мандатите новата Методика за определяне на резултатите от гласуването?

На фокус: Министерски съвет повиши тарифите за отразяване на кампанията в обществените медии

На фокус: Стефан Манов обжалва методологията за определяне на резултатите от изборите

На фокус: Методиката на ЦИК за определяне на депутатите смъква изкуствено 4%-та бариера

На фокус: ЦИК поправи грешката в методиката си, с която смъкна бариерата от 4%

На фокус: Авторът на "забраната на партиите" в Изборния кодекс се оказа Владимир Брезоев

На фокус: Михаил Константинов вече си е избрал граждани, които да наблюдават "Информационно обслужване"

На фокус: Изборните резултати - "open data" или отпадането на посредниците към данните

На фокус: Стоил Стоилов: Не съветвам никого да пренебрегва опита, който може да се вземе от т. н. тропически избори