Вход | Регистрация

Отворен Парламент

граждански гласове

ЦИК отказва да обясни защо не публикува сорс кода

Полина Паунова | вторник, 16 април 2013

Член на ЦИК: "Колкото по-малко се намесва ЦИК в организацията на изборите, толкова по-добре те ще протекат, защото сътворяваме само гаф след гаф..."

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да се мотивира защо не желае да публикува кода на софтуера, изготвен от Информационно обслужване за преброяването на резултатите от изборите. Това стана ясно от писмен отговор от администрацията на ЦИК, след като им бе поискана мотивировка защо комисията отказва да направи това.

Със свое " протоколно решение" ЦИК реши да не дава писмен отговор на отправените апели от НПО и експерти. Така аргументите на комисията, ако изобщо тя има такива,  няма да станат публични.

В отговор на въпрос на блога "Отворен парламент" изборните специалисти отговарят, че обосновката към решението им да не се „разсекрети“ кодът могат да бъдат прочетени в протокола от заседанието им, проведено на 9 април 2013 година.

В публичното пространство говорителите на комисията дадоха мъгляви обяснения защо този код е невъзможно да види бял свят – от възможност до хакерски набези до „преценка на комисията“ и опасности, които така и не бяха назовани.

Препратката им към протоколите, обаче създава друг проблем и насочва вниманието към задължение на комисията, което практически се спазва само про форма и без особен резултат.

Според Изборния кодекс комисията трябва да публикува протоколите от заседанията си. Това обаче се случва с огромно закъснение, когато четенето на стенограмите от разговорите в ЦИК вече е безсмислено.

Последният протокол, който е публикуван на интернет-страницата на Централната избирателна комисия е от 08.03.2013 година. Не е ясно кога ще бъде публикувана стенограмата от заседание, проведено месец по-късно, на което е обсъждано решението на изборните специалисти за сорс кода.

Заради огромните закъснения на протоколите на практика излиза, че откакто президентът Плевнелиев е назначил провеждането на извънредните избори ЦИК не е публикувала своя стенограма. Оправданието на членовете на комисията е, че в закона няма изричен текст, който да постановява срок на публикуване. Не е ясно защо обаче комисията не постави някакви разумни граници във вътрешния си правилник, който сама разписа и трябва да изпълнява.

В края на март Институт за развитие на публичната среда изпрати препоръка до ЦИК - комисията  да публикува протоколите си в тридневен срок и да поддържа видео архив на излъчените онлайн заседания. Идеята за архив, който може да улесни работата на всички заинтересовани от изборния процес също бе посрещната на нож от ЦИК и отхвърлена.

Днес в заседание на комисията, след шумна кавга по повод гласуването в чужбина, член на ЦИК изрази най-точно приноса на комисията към процеса: "Колкото по-малко се намесва ЦИК в организацията на изборите, толкова по-добре те ще протекат, защото сътворяваме само гаф след гаф..."


Коментари

Автор: Любомир Гаврилов, публикувано: вторник, 30 април 2013, 02:12:14

Ето тук можете да изтеглите въпросната програма, която ЦИК крие http://izborenkodeks.wordpress.com/

Автор: Кобург Велчев, публикувано: вторник, 23 април 2013, 09:25:57

Провалите на Групировката ГЕРБ
Или защо партията на червената мутро-мафия бе принудена да напусне властта, в условия на финансова „устойчивост”, основаваща се на мизерия – икономика на лишенията, бедност и липса на перспектива. Ето основните провали:
1. Обедняването на хората с около 21-22% за четирите ГЕРБави години, при отчитане на повишаването на цените на група от 20 основни потребителски стоки, в т.ч. увеличаването на цената на тока с общо 18 % /5+13/;
2. Увеличаване на безработицата с над 40%, с нови над 400 000 безработни. Реалната безработица не е 12.4% /само за регистрираните, според МТ и НСИ/, а е близо 20% !!! Младежката безработица е по-страшна и тя е над 30% - протестиращите млади хора в страната ясно доказват това;
3. Устойчива четиригодишна икономическа стагнация с ясно изразени елементи на рецесия, свито потребление, силно намалени външни инвестиции и оттегляне на големи чуждестранни инвеститори;
4. Липса на политики за развитие на бизнеса, съсипване на дребните и средните фирми, десетки хиляди фалити и загуба на над 400 000 работни места;
5. Заграбване на общо над ДВА милиарда лева от резерва на НЗОК, лични здравни вноски на осигуряващите се Българи, създаване на хаос и объркани политики, с които Българското здравеопазване бе поставено на колене. За тази кражба Бойко Борисов, Симеон Дянков и ръководството на НЗОК трябва да бъдат разследвани и осъдени;
6. Въвеждане на данък върху лихвите по депозитите на гражданите, с аргументи за някаква справедливост, без даване на реципрочната възможност на хората, изплащащи кредити, да приспадат лихвите по тях при данъчно облагане;
7. Недосегаемост на топ-групировките и олигарсите – ТИМ, Лукойл-Златев, Георги Гергов, Ганчев, братя Галеви и др., прикриване на определени незаконни дейности /случаи като Мишо Бирата, пристанище Росенец, Митниците и т.н./, нарастване на битовата и икономическата престъпност, безнаказаност на циганските банди по места, както и усещането за нарастнали несигурност и несправедливост у гражданите;
8. За пръв път през последните 15 години Енергийната система на страната е пред срив: свръхизградени фотоволтаици/ВЕИ след 2011 година, чиято енергия се изкупува по доброжелателно приети от властта високи цени, намален в пъти износ на ток, принудително намаляване на производството, предстоящи съкращения на персонал, закриване на производства, нарастнала вероятност за аварийни ситуации в системата;
9. Строежи на части от магистрали, пътища и други обекти не само с Европейски средства, но и с държавно участие като задължително съфинансиране. Обаче, парите от Брюксел често закъсняват или дори не идват. Поради това много строежи бяха авансово финансирани изцяло със средства от бюджета. Какъв бе контролът на тези съфинансирания и колко средства от бюджета бяха изхарчени ??? Много, но засега това остава неизвестно. Известни са само някои от печелившите лица и фирми.
По качество на пътищата сме на 129 място в света. Трагедия !!! Но мутрата комунист Бойко Борисов ЧЕТИРИ години режеше ленти „на всеки киломитър” и се мислеше за Кольо Фичето...... ГЕРБ - Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма !!!!!

Автор: Хакер, публикувано: вторник, 16 април 2013, 20:10:54

Страх ги е от хакерски атаки в стил "we hacked your ass"...

Автор: Хакер, публикувано: вторник, 16 април 2013, 20:10:54

Страх ги е от хакерски атаки в стил "we hacked your ass"...

Автор: Хакер, публикувано: вторник, 16 април 2013, 20:10:43

Страх ги е от хакерски атаки в стил "we hacked your ass"..,

Още по темата

На фокус: Предложенията на ГЕРБ за промяна в ИК – необосновани и обслужващи конюнктурни интереси

На фокус: ГЕРБ предлага промени в Изборния кодекс

На фокус: Като флирт с избирателя

Граждански дневен ред: „Глас народен, глас социален“ или за българските изборите в социалните медии*

На фокус: „Турцизацията“ на София, за която Янев говори, всъщност е дело на ГЕРБ

На фокус: Препоръки на ИРПС за подобряване на изборния процес и промяна в законодателството

На фокус: Оказа се, че и печатите за СИК са поръчани с внушителна бройка отгоре

Граждански дневен ред: Странните избори - 2013

Граждански дневен ред: Избори в тенджерата под налягане

На фокус: Избори по Монтански – тарифи от 20 до 300 лева и прозрачни секции

На фокус: Застъпниците в числа

На фокус: Всеки заслужава да гласува вободно!

На фокус: ОССЕ в предварителен доклад: Медиите не отбелязват платеното съдържание, може да заблудят аудиторията си

На фокус: ЦИК раздала невалидни удостоверения за наблюдатели

На фокус: LIVE: Обучение на наблюдатели за парламентарните избори на 12 май 2013

На фокус: МС изисква доставчикът на копирните машини да изработи брошура за хора неработили никога с техника

На фокус: ЦИК решава във вторник дали да разсекрети кода за преброяването

На фокус: Кръгла маса: Честни и прозрачни избори 2013

На фокус: Кръгла маса: Честни и прозрачни избори 2013

На фокус: Защо има хора без право на глас в подписките на партиите?

На фокус: 30 председателски места от общо 31 за ГЕРБ в РИК -овете

Граждански дневен ред: Изборният кодекс забърка пълна каша с контрола върху социологическите агенции

Граждански дневен ред: Заради онлайн излъчванията си ЦИК тотално се затвори за журналистически въпроси

На фокус: Ще промени ли разпределението на мандатите новата Методика за определяне на резултатите от гласуването?

На фокус: Министерски съвет повиши тарифите за отразяване на кампанията в обществените медии

На фокус: Стефан Манов обжалва методологията за определяне на резултатите от изборите

На фокус: ЦИК поправи грешката в методиката си, с която смъкна бариерата от 4%

На фокус: Методиката на ЦИК за определяне на депутатите смъква изкуствено 4%-та бариера

На фокус: Авторът на "забраната на партиите" в Изборния кодекс се оказа Владимир Брезоев

На фокус: Михаил Константинов вече си е избрал граждани, които да наблюдават "Информационно обслужване"

На фокус: Изборните резултати - "open data" или отпадането на посредниците към данните

На фокус: Стоил Стоилов: Не съветвам никого да пренебрегва опита, който може да се вземе от т. н. тропически избори