Вход | Регистрация

Отворен Парламент

граждански гласове

Ще промени ли разпределението на мандатите новата Методика за определяне на резултатите от гласуването?

Любомир Георгиев | четвъртък, 21 март 2013

Преди дни Централната избирателна комисия публикува новата Методика за определяне на резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 12 май 2013 г.

За да проверим дали новата Методика ще промени разпределението на мандатите на партиите в различните райони, взехме резултатите от парламентарни избори 2009 г. и ги преизчислихме по новия метод.

Лявата таблица представя резултатите на Централната избирателна комисия от парламентарни избори 2009 г., получени след първите пресмятания, преди каквито и да е обжалвания.

Средната таблица показва как тези резултати ще се променят, ако се използват същите данни и новият метод.

Дясната таблица отразява разликите между разпределените чрез стария метод мандати и тези, които биха се получили, ако се използва новата Методика.

В нея с жълто е маркиран мандат, който нямаше да бъде такъв по сегашната Методика. С лилаво са маркирани мандатите според новата Методика, които не са били спечелени по метода от 2009 г.

Изчислението е направено за 209 мандата (през 2009 година системата беше смесена - 209 пропорционални и 31 мажоритарни мандата), за да има сравнимост на резултата
(въпреки че днес мандатите са отново 240). Всички използвани данни за 2009 г. са преди решението на КС за разместване на мандати
.

За да увеличите размера на таблицата, кликнете с мишката върху нея.
Става ясно, че общият брой на мандатите, които партиите печелят, остава същият. Променят се обаче, районите от които те идват. 

Така при политическа партия АТАКА и Коалиция за България има само по една размяна на мандати в два района, при Синята коалиция - се сменят по три мандата в шест района, а при ГЕРБ и ДПС - се разменят по четири мандата в осем района.

Промяната при РЗС е, че пет от спечелените от партията мандати "се губят", за сметка на други пет.


Коментари

Автор: Любомир Гаврилов, публикувано: вторник, 30 април 2013, 02:06:13

Една забележка, за горните таблици. Както е известно Конституционният съд касира изборите в 26 секции в Турция, както и в една секция в Русе. В резултат 18 000 гласа за ДПС изгоряха в чужбина, което предизвика едни въртележки. Ние сметнахме и резултатите по двете методики СЛЕД касирането на изборите. резултатите са твърде интересни и поучителни. Трябва да се намират в ексел файла на нашия сайт http://izborenkodeks.wordpress.com/ ако ги няма ще ги пратя на който се интересува.

Автор: Любомир Гаврилов, публикувано: вторник, 30 април 2013, 01:57:25

Поздравления за сметките, чувам че си ги равил на ръка. Аз не бих имал куража. Затова пък написахме програма за автоматично смятане. Можеш да я изтеглиш тук
http://izborenkodeks.wordpress.com/
Пътем проверих и твоите сметки, ами верни са. Ще се радвам да се запознаем при удобен случай. а сега клуба на притежателите на тайната програма на ЦИК е доста тесен, освен това се крият. надявам се повече хора да се научат да смятат и с тази, която ние предлагаме, тя е на Ексел. Опитахме да е лесна за ползване, на секретарско ниво.

Автор: Любомир Георгиев, публикувано: петък, 22 март 2013, 10:18:47

Забелязани правописни грешки в предишния ми коментар:
"участици" да се чете "участници";
отворената скоба във втория абзац да се затвори - след "ЦИК"", преди точката;
"регистртирани" трябваше да изглежда като "регистрирани".
Освен това "най-малко 4" не е вярно, вярното през 2009 г. беше "най-малко 3"

Автор: Любомир Георгиев, публикувано: петък, 22 март 2013, 10:04:45

"Айде започни да се интересуваш повече от политика ... приятелски съвет ! "
Благодаря за приятелския съвет (въпреки, че ми се струва доста труден за следване, особено в частта "повече" :) ). Горната картинка показва как се разпределят 209 мандата, спечелени по пропорционална избирателна система от общо 6 участници, които са сред участниците, регистрирани като партии или коалиции от партии.


"Сега няма мажоритарни кандидати"
Всъщност сега, в рамките на един вид избори, по "пропорционалната система", е допустимо участието на "мажоритарни" кандидати, които трябва да се регистрират в един от всичките 31 "многомандатни" района, като "независим" кандидат. Такъв кандидат е "мажоритарен", въпреки че изборите са "пропорционални". Той ще стане по същество мажоритарно избран народен представител, при условие, че броят гласове на избиратели от района, които получи, е не по-малко от изискуемия минимум за спечелване на един от предоставените в този район мандати (този минимум пък е най-малкото естествено (т.е. цяло и положително) число, което не е по-малко от частното с числител "общ брой действителни гласове, подадени за всички участици в изборите в района" и знаменател "брой на мандатите за разпределяне в района, определен от ЦИК".

Всъщност, "сега няма мажоритарни" избори, освен пропорционалните, а през 2009 г. парламентарните избори бяха "два избора в един ден", като правоимащите граждани разполагаха с по два гласа - един за гласуване по мажоритарната система с отделни 31 "едномандатни избирателни района" - за избиране по 1 депутат (на 31 места ) и още един - по пропорционалната избирателна система, по която да бъдат избрани общо 240-31=209 депутати. За това последното в страната съществуваха 31 многомандатни избирателни райони - за определяне по няколко (най-малко 4) народни представители от район (на общо 31 места). Имаше (и сега го има) и още един "район", известен тук-там като 32-ри, безмандатен - от гласуването на правоимащи български граждани в избирателни места, находящи се извън границите на Републиката ("в чужбина"). Гласуването в секциите от 32-ия район е само по пропорционална система, само за "партии" и "коалиции от партии" и получените от някоя партия (за по-кратко) такива гласове са събираеми само в общия брой "нейни" гласове, с които тази партия ще участва в разпределянето на онези 209 мандата на национално ниво, като получи или 0 (ако не преминава "прага от 4%"), или поне 8 от тях (когато получените от нея гласове са не по-малко от онези 4 на сто).


Таблиците от горната картинка показват рапределянето само на вече определените на национално ниво мандати на участници в пропорционални избори, регистртирани като "партия" или "коалиция от партии", които са сред "прескочилите прага".
Лявата таблица е оттам: http://pi2009.cik.bg/results/mandates/hnm.html#step4
(не е с "мои" сметки..., е, попроверих им и техните, на ЦИК, сметки, де - верни са си :) ).


Следващата (по средата) си е резултат от мои сметки, при които съм използвал примерът от новата, вече потвърдена от ВАС, методика за разпределяне на мандати по райони между участници, които са регистрирани като "партия" или "коалиция от партии", "прескочили са прага" и са получили някакви мандати на национално ниво (общият брой на всички такива мандати е разликата с умаляемо "240" и умалител, равен на сбора от всички мандати, спечелени от независими кандидати в страната.


"Моите сметки" са само още един пример освен показания вече в методиката, който обаче е изграден върху реални (към 7 юли 2009 г.) данни на ЦИК. Като бонус средната таблица показва какво би било разпределението на останалите 209 мандата, ако през 2009 г. се използваше сега приетата методика по "проект № 2", (вместо отхвърления "проект № 1").


В крайнодясната таблица просто са отразени разликите, които биха се получили, ако и през 2009 г. методиката беше тази, която е приета днес.


http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/aec5b3069232c2e4c2257b350030f9af?OpenDocument

Автор: До НМ, публикувано: петък, 22 март 2013, 00:01:09

Хайде да започнем да четем по-внимателно написаното, дори когато е на картинка. Сметките са направени за 209 места... Изчисленията са верни, защото не са включени мажоритарните кандидати мажоритарните места са изключени. :)

Автор: НМ, публикувано: четвъртък, 21 март 2013, 20:31:51

До автора на статията : Айде започни да се интересуваш повече от политика ... приятелски съвет ! Сега няма мажоритарни кандидати и затова пресмятанията са ти изцяло погрешни ....

Още по темата

На фокус: Предложенията на ГЕРБ за промяна в ИК – необосновани и обслужващи конюнктурни интереси

На фокус: ГЕРБ предлага промени в Изборния кодекс

На фокус: Като флирт с избирателя

Граждански дневен ред: „Глас народен, глас социален“ или за българските изборите в социалните медии*

На фокус: „Турцизацията“ на София, за която Янев говори, всъщност е дело на ГЕРБ

На фокус: Препоръки на ИРПС за подобряване на изборния процес и промяна в законодателството

На фокус: Оказа се, че и печатите за СИК са поръчани с внушителна бройка отгоре

Граждански дневен ред: Странните избори - 2013

Граждански дневен ред: Избори в тенджерата под налягане

На фокус: Избори по Монтански – тарифи от 20 до 300 лева и прозрачни секции

На фокус: Застъпниците в числа

На фокус: Всеки заслужава да гласува вободно!

На фокус: ОССЕ в предварителен доклад: Медиите не отбелязват платеното съдържание, може да заблудят аудиторията си

На фокус: ЦИК раздала невалидни удостоверения за наблюдатели

На фокус: ЦИК отказва да обясни защо не публикува сорс кода

На фокус: LIVE: Обучение на наблюдатели за парламентарните избори на 12 май 2013

На фокус: МС изисква доставчикът на копирните машини да изработи брошура за хора неработили никога с техника

На фокус: ЦИК решава във вторник дали да разсекрети кода за преброяването

На фокус: Кръгла маса: Честни и прозрачни избори 2013

На фокус: Кръгла маса: Честни и прозрачни избори 2013

На фокус: Защо има хора без право на глас в подписките на партиите?

Граждански дневен ред: Изборният кодекс забърка пълна каша с контрола върху социологическите агенции

На фокус: 30 председателски места от общо 31 за ГЕРБ в РИК -овете

Граждански дневен ред: Заради онлайн излъчванията си ЦИК тотално се затвори за журналистически въпроси

На фокус: Министерски съвет повиши тарифите за отразяване на кампанията в обществените медии

На фокус: Стефан Манов обжалва методологията за определяне на резултатите от изборите

На фокус: Методиката на ЦИК за определяне на депутатите смъква изкуствено 4%-та бариера

На фокус: ЦИК поправи грешката в методиката си, с която смъкна бариерата от 4%

На фокус: Авторът на "забраната на партиите" в Изборния кодекс се оказа Владимир Брезоев

На фокус: Михаил Константинов вече си е избрал граждани, които да наблюдават "Информационно обслужване"

Граждански дневен ред: Да се върне преференциалният вот и да се въведат облекчени условия за независими депутати

На фокус: Депутати искат криминализиране на поставянето им в зависимост

На фокус: Изборните резултати - "open data" или отпадането на посредниците към данните

На фокус: Партийните върхушки трябва да са доволни – на изборите преференции няма да има

На фокус: Стоил Стоилов: Не съветвам никого да пренебрегва опита, който може да се вземе от т. н. тропически избори

На фокус: Фидосова иска да отпадне преференциалното гласуване за Народно събрание

Граждански дневен ред: Повечето партии в парламента не желаят ниска преференция в листите за НС