Вход | Регистрация

Отворен Парламент

граждански гласове

 • След бомбата на Хърсев, че протестите влияят негативно на икономиката, двама водещи икономисти – с друга гледна точка

  Полина Паунова | понеделник, 15 юли 2013

  “Протестите пречат а икономиката”. Това заключи пред Нова телевизия в края на миналата седмица икономистът Емил Хърсев и добави, че те за това се правят. “Бюджетният процес е производен от политиката. Сегашното и предишното правителства имат различни политики и най-естественото е да сменят разходния план”, допълни той.

  Блогът "Отворен парламент" откри и друга гледна точка. Мнения, далеч не до там заклеймяващи общественото недоволство. Напротив – според икономистите Петър Ганев и Георги Ангелов ситуацията не е драматична. Оказва се, че протестите както и негативната сянка върху икономката са следствие от правителствени решения.

  Прочетете цялата публикация
 • Предложенията на ГЕРБ за промяна в ИК – необосновани и обслужващи конюнктурни интереси

  Полина Паунова | понеделник, 01 юли 2013


  Предложенията на ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс, сред които са смъкването на бариерата за влизане в парламента и връщане на поправката “Първанов” за 31 мажоритарни кандидати, са посрещнати със смесени чувства от експертите по изборно законодателство в страната... Прочетете цялата публикация
 • ГЕРБ предлага промени в Изборния кодекс

  Ива Лазарова, Диана Ефтимова | петък, 28 юни 2013

  Четири месеца след последните промени, наложени от ПП ГЕРБ в Изборния кодекс, от партията внасят нов законопроект за изменения в Кодекса.   сн. www.politika.bg
  Прочетете цялата публикация
 • Правната комисия “седна” на пластмасовата маса на Волен

  Полина Паунова | четвъртък, 27 юни 2013

  Депутатите “взеха” субсидиите на извънпарламентарните партии


  Ден след като стана ясно, че правната комисия в парламента е провела заседание при безпрецедентната криза, при която депутатите бяха под обсада, а "Атака", които правят кворума в пленарна зала, не се явиха, стана ясно каква е разменната монета за “оцеляването” на кабинета Орешарски.


  сн. Оффнюз

  На свое заседание в сряда народните избраници от правната комисия в НС приеха предложение на “Атака” да лишат извънпарламентарните партии от държавни субсидии. Депутатите, обаче не намалиха своите. Заседанието е проведено на фона на обсъждане в парламента на Изборен кодекс с част от гражданството и в пълното информационно затъмнение от протестите.
  Прочетете цялата публикация
 • Като флирт с избирателя

  Полина Паунова | вторник, 18 юни 2013

  Само преди седмица управляващите смятаха, че не е необходимо да се променя изборния закон, тъй като, според тях имаха различия, които не могат да преодолеят.

  Провокирани от протестите, обаче БСП, ДПС и ГЕРБ се обявиха за нови изборни правила. Щенията им, очаквано бяха нюансирани. Докато БСП и ГЕРБ искат промени в кодекса, ДПС се обяви за изцяло нов закон, с нова философия. Прочетете цялата публикация
 • Най-използваните от депутатите думи в първата парламентарна седмица

  Отворен парламент | петък, 07 юни 2013

  "Отворен парламент" ще представя на читателите си всяка седмица инфографика, даваща информация за фокуса на обсъжданията в зала и провеждания парламентарен контрол.

  Прочетете цялата публикация
 • БАН: Рeторичен и рeторически са дублетни форми

  Отворен парламент | четвъртък, 06 юни 2013

  Вчера в парламента, Лютви Местан се опита да даде урок по български език на депутатите вчера. Поводът бе възглас от представител на ГЕРБ от залата, че Местан казвал неправилно "реторически" вместо "реторичен въпрос".
  Прочетете цялата публикация
 • Депутатите категорично отказаха да се лишат от безотчетните си пари, мярката била „популизъм“

  Полина Паунова | вторник, 04 юни 2013

  С твърдението, че би било „популизъм“ народните представители от новото мнозинство на БСП и ДПС решиха да продължат да вземат около 1500 безотчетни лева над заплатата си всеки месец, научи „Отворен парламент - граждански гласове“.


  Във вторник на заседание на комисията в 42-то Народно събрание, която изработи правилника за дейността на парламента стана ясно, че депутатите не са готови да се лишат от безотчетните си 2/3 над заплатата, с които трябва да издържат офиси в избирателните си райони и да плащат на сътрудници.

  Тези средства не се облагат, нито се отчитат, като на практика върху тях не се оказва никакъв контрол. В предходния парламент около 2/3-ти избухнаха и няколко скандала, след като стана ясно, че те се ползват за неприсъщи дейности като скъпи подаръци за рожден ден.

  Депутатът от „Атака“ Стоян Иванов призна пред „Отворен парламент“, че колегите му са го дарили със скъпа запалка за рождения ден, закупена със средствата от парите за сътрудници.
  Прочетете цялата публикация
 • „Турцизацията“ на София, за която Янев говори, всъщност е дело на ГЕРБ

  Полина Паунова | неделя, 02 юни 2013

  Два протеста срещу изборните резултати са организирани в неделя в София. Единият е идея на Националния фронт за спасение на България, а другият на РЗС

  В социалните мрежи от няколко дни също се създава организация за шествия на недоволство от властта, не само в столицата, но и в други големие градове - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен и други.

  Основната „теза“ на недоволството, артикулирана от лидера на невлязлата в парламента партия РЗС на Яне Янев са получите три мандата на ДПС в София. По думите на Янев се наблюдава „турцизация“ и той и неговите последователи се обявяват срещу „набезите“ на Движението в София. Никой обаче не обяснява как се получиха трите депутати на партията в София.
  Прочетете цялата публикация
 • Препоръки на ИРПС за подобряване на изборния процес и промяна в законодателството

  Отворен парламент | петък, 31 май 2013

  На 30 май, Институт за развитие на публичната среда изпрати до Гражданския борд за свободни и прозрачни избори своите препоръки за подобряване на изборния процес и промяна в законодателството. За читателите на "Отворен парламент" публикуваме списъка с всички препоръки на неправителствената организация.
  Прочетете цялата публикация

Първа · Предна · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · Следваща · Последна