Вход | Регистрация

Отворен Парламент

граждански гласове

Да се върне преференциалният вот и да се въведат облекчени условия за независими депутати

Полина Паунова | понеделник, 04 март 2013

Предложение за промени в Изборния кодекс, което облекчава прякото участие на избирателя в изборния процес, е внесъл преди 10 дни народният представител от Синята коалиция Михаил Михайлов. Нагласата на мнозинството от ГЕРБ, обаче е текстовете да не бъдат разгледани, научи Отоворен парламент.

Народният представител е предложил да се върне отпадналата с последните обнародвани промени в Изборния кодекс преференция, чрез която гражданите могат да пренареждат партийните листи.


Тази възможност бе заличена от Изборния кодекс по настояване на ГЕРБ, защото според Искра Фидосова Централната избирателна комисия нямала възможност да подготви необходимите за всяка партийна бюлетина модулни кутии. Според информация от ЦИК, обаче такава задача пред тях не е поставяна и няма проблем, наричаните от Фидосова „тавички“ да бъдат изработени.


Според разписания от Михаил Михайлова текст в кодекса трябва да се върне преференцията. Пренареждането на листа пък трябва да се случва с 5% от гласовете на избирателите.


Друга идея на народния представител, която е внесена в деловодството на парламента е облекчаване на издигането на независим кандидат за депутат. Към момента в Изборния кодекс е записано, че за регистрацията на безпартиен кандидат в подкрепа на кандидатурата му са необходими не по-малко от 3 на сто, но не повече от 5000 избиратели с постоянен адрес на територията на района. Михайлов предлага текстът да се преформатира на „не по-малко от 1%, но не повече от 3000“ подписа от избирателите с постоянен адрес на територията на многомандатния район.


По думите на народния представител няма никакъв проблем промените в кодекса да минат до края на 42-я парламент. „Разпределени са на правна комисия предложенията ми и нищо не преди в сряда да минат през правна комисия и до петък да бъдат приети. Все пак гласувахме промените в Закона за Черноморското крайбрежия за два дни“, обясни Михайлов. Според него обаче текстовете са „против цялата политическа номенклатура от ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция“. „По този начин силата е в гражданите – те решават кой на кое място да класират в предложената им от партиите листа“, допълни народният представител.


По неофициална информация на "Отворен парламент"  ГЕРБ няма да дадат ход на разписаните текстове от Михайлов. „Изборният кодекс е току - що променен и то в друга посока – отпадана преференциалното гласуване, а и няма как то да се подготви за два месеца, когато са предсрочните избори“, коментираха депутати от мнозинството.


„Нека следващите управляващи да си решават за преференция, граждански листи и други промени. Ние вече кодекса го промениха“, заявиха парламентаристи.


Междувременно от новосформирания съюз ДСБ и Единство обясниха, че ще настояват предложението на депутата от Синята коалиция да бъде прието. Дори и да не бъде удължен мандатът на това Народно събрание и да не се сформира кабинет на националното съгласие, както искат десните, те смятат, че двата предложени текста могат да минат през правна комисия и зала.


Синята коалиция е получила уверение от останалите партии, че ще подкрепят искането им. Не е ясно какво казват, обаче ГЕРБ по въпроса, тъй като неофициално депутатите им не изразяват подобна готовност.

Другото искане на Синята коалиция е, ако все пак бъде продължен мандата на този парламент и бъде сформиран кабинет, новите управляващи да приемат освен вече предложените от Михайлов текстове и "всички приемливи искания на гражданите".


Коментари

Автор: Питащият, публикувано: понеделник, 11 март 2013, 07:50:34

1. И партийните, и независимите кандидати да се издигат от инициативни комитети и да събират подписи. За партиите това ще се окаже един предварителен избор.
2. Полагането на подпис да става на специални места, като се осигури нужната техника, така че резултатите да се качват мигновено в интернет и да се гарантира подписите да не се дублират.
3. В изборите да участват първите сто кандидата, събрали най-много подкрепа.
http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=217077

Автор: Питащият, публикувано: понеделник, 11 март 2013, 07:48:15

http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=217077 В конституцията пише, че властта произтича от народа, а не от партийните върхушки.
Въпреки това партиите се ползват със скандални привилегии и гражданинът, който иска да участва непартийно в политиката, е дискриминиран. Презумпцията е, че партиите са много важни за демокрацията. Всъщност е важно правото на сдружаване.
Сдружаването, обаче, не трябва да води до неравенство пред закона и дискриминация.
Гражданските права не са групови, но това е една друга тема, също много скандална.

Автор: Предварителни избори, публикувано: петък, 08 март 2013, 15:02:40

Видно, е че партиите на власт се страхуват от всякакви промени в изборния кодекс. И си мислят, че това ще доведе до подобно разпределение на мандатите в парламента като сегашното. До известна степен имат право - обезверените граждани масово няма да гласуват или ще го направят за партии, които няма да могат да прескочат 4 процентовата бариера. Решението е обединена гражданска листа срещу всички партии. За да се изберат легитимни представители при това разкол сред тях може да се използва инструмента на предварителните вътрешни избори. Една мажоритарна система в два тура с много малки избирателни райони, съответстващи на бройката необходима за 1 депутат ще доведат до избирането на познати на хората на местно ниво за представители. Втория тур ще прехвърли гласовете към вариант, които ще отхвърли всякакви парични подкупи. Няма друг вариант в тази избирателна система нещо да промени реално .

Автор: ААА, публикувано: вторник, 05 март 2013, 11:10:24

Това е пълна глупост!!! Хората, участващи в комисиите и като цяло народът ни е изключително неграмотен и ако се въведе подобна преференциална "манипулация" само ще провали едни избори!
1. Хората, които искат да подреждат листите няма как да поставят еднозначни указания з атова!
2. При отваряне на кутиите и разглеждане на листовете ще настане истински хаос при отразяване всяко желание за подредба!
3. Всяка партие е нещо еднинно, цяло и самостоятелно! Защо някой външен ще определя как тази партия да подрежда своите предложения? Ако не ви харесва - изберете си друга партия или предложете мажоритарен кандидат!
Всъщност преференциалният вот е самоцел на тези партийни членове, които очакват да се доберат на по-добро място на държавната баница!

Автор: Антоанета Цонева, публикувано: понеделник, 04 март 2013, 17:27:09

Михаил Михайлов твърди, че предлага да се намалят подписите за независим кандидат за народен представител от 3 на 1 % от броя на избирателите и от 5000 на 3000 като таван - факт, че в предложението не фигурира - има техническа грешка ( разговаряхме с него) - но утре ще бъде отсранена, а от 9000 на 7000 засяга подписите за независим евродепутата. Спокоен бъдете :)

Автор: Генерал де Гол, публикувано: понеделник, 04 март 2013, 17:09:27

Михаил Михайлов предлага подписите да станат от 7000 на 5000, което е козметична промяна - моля поправете текста (написано е 3000).
Не става ясно какво предлага Миахил Михайлов
§ 3. В чл. 109, ал. 1, изр. II, числото „3” се зменя с числото „1”.
§ 4. В чл. 119, ал. 1 числото „7000” се заменя с числото „5000”.
От друга страна в коментарите към предложението пише, че предлага 3000, което очевидно не е вярно.
Може ли да консултирате Михайлов, какво точно е искал да каже и защо чак сега го предлага?


до преди месец закона звучеше така:
Чл. 119. (1) Независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България се регистрира, когато кандидатурата му е подкрепена от не по-малко от 7000 избиратели.

Още по темата

На фокус: Предложенията на ГЕРБ за промяна в ИК – необосновани и обслужващи конюнктурни интереси

На фокус: ГЕРБ предлага промени в Изборния кодекс

На фокус: „Турцизацията“ на София, за която Янев говори, всъщност е дело на ГЕРБ

На фокус: ОССЕ в предварителен доклад: Медиите не отбелязват платеното съдържание, може да заблудят аудиторията си

На фокус: ЦИК раздала невалидни удостоверения за наблюдатели

На фокус: 30 председателски места от общо 31 за ГЕРБ в РИК -овете

Граждански дневен ред: Изборният кодекс забърка пълна каша с контрола върху социологическите агенции

Граждански дневен ред: Заради онлайн излъчванията си ЦИК тотално се затвори за журналистически въпроси

На фокус: Ще промени ли разпределението на мандатите новата Методика за определяне на резултатите от гласуването?

На фокус: Министерски съвет повиши тарифите за отразяване на кампанията в обществените медии

На фокус: ЦИК поправи грешката в методиката си, с която смъкна бариерата от 4%

На фокус: Методиката на ЦИК за определяне на депутатите смъква изкуствено 4%-та бариера

На фокус: Депутати искат криминализиране на поставянето им в зависимост

На фокус: Партийните върхушки трябва да са доволни – на изборите преференции няма да има

На фокус: Фидосова иска да отпадне преференциалното гласуване за Народно събрание

Граждански дневен ред: Повечето партии в парламента не желаят ниска преференция в листите за НС