Вход | Регистрация

Отворен Парламент

граждански гласове

 • „Глас народен, глас социален“ или за българските изборите в социалните медии*

  Николета Абрашева | понеделник, 03 юни 2013

  Времето и опитът показват, че на политиците, дръзнали да рискуват да преминат от една епоха в друга, впоследствие са им били отделяни най-много страници в учебниците по история. Доколко влиянието в интернет се преобразува във влияние в реалния живот и доколко резултатите онлайн отговарят на постиженията офлайн? Прочетете цялата публикация
 • Депутатите склонни да извадят НЦИОМ на светло, но без да пипат собствените си привилегии

  Полина Паунова | петък, 31 май 2013

  Блогът "Отворен парламент - граждански гласове" потърси коментара на депутати, за част от предложенията на Институт за развитие на публичната среда, направени в рамките на консултациите с НПО, организирани от временната комисия за написване на нов правилник на парламента.


  Народните представители не са склонни да орежат привилегиите си, които им отрежда парламентарният правилник. Това сочи проучване на блога „Отворвен парламент - граждански гласове“ сред парламентаристите. Повечето от тях не желаят да застанат с имената си в коментар на различни невралгични теми, свързани с дейността на парламента.

  Други лаконично отказват коментар, какъвто бе случаят на Камен Костадинов от ДПС, който обясни, че не иска да коментира идеята за орязване на прословутите 2/3 безотчетни пари, които парламентаристите получават за издръжка на техни сътрудници и офиси в провинцията. „Не съм стигнал до тези предложения, още мислим началните текстове“, заяви Костадинов. Неговият колега Павел Шопов от „Атака“ направи същото, обаче с твърдението, че тази тема се регулира от Закона за политическите партии, което не отговаря на фактическата нормативна ситуация.
  Прочетете цялата публикация
 • Изборите в числа - Пресконференция на Институт за развитие на публичната среда

  Отворен парламент | понеделник, 27 май 2013

  Предсрочни избори 2013 -
  Заключения на Институт за развитие на публичната среда от
  от мониторинг върху дейността на институциите и наблюдение на изборния процес

  Пресконференция
  София Прес, 27 май 2013 г.

   
  * Какви са заключенията от наблюдението на изборите в България и чужбина - организация на процеса, институционални реакции и нарушения?
  * Какво „говорят" числата - активност, тежест на един мандат, невалидни бюлетини, даренията в кампанията, наблюдатели и др. ?
  * Избори и социални медии - имаше ли изненади?

  Прочетете цялата публикация
 • Предложения към парламентарния правилник и практиките на парламента

  Антоанета Цонева | събота, 25 май 2013

  В понеделник - 27 май 2013 г., ръководството на парламента организира обсъждане с представители на НПО на идеи за промени и нововъведения в правилника на Народното събрание и практиките на парламента.

  Институтът за развитие на публичната среда представя  идеи и добри практики за обсъждане. 
  Прочетете цялата публикация
 • Странните избори - 2013

  Ясен Лазаров | четвъртък, 16 май 2013


  Данните са хубаво нещо!

  Оказва се, че от 45 партии и коалиции, явили се на парламентарните избори, 21 не са успели да изкарат резултати, дори близки до броя на подписите, които са внесли за своята регистрация. Странна аномалия…
  Прочетете цялата публикация
 • Избори в тенджерата под налягане

  Константин Павлов - Комитата | вторник, 14 май 2013

  В неделя срещу понеделник наблюдавах изборите в София в качеството си на наблюдател от Института за развитие на публичната среда. Щях да бъда там, където досега не са били допускани наблюдатели – в Районната избирателна комисия (РИК). Това е мястото, където се въвеждат резултатите от протоколите на секционните комисии в компютърната система.

  Прочетете цялата публикация
 • От 26% СРС повече за 2011 година до Радко с отвертката

  Полина Паунова | четвъртък, 18 април 2013

  Темата за Специалните разузнавателни средства се оказа една от най-невралгичните за управлението на свалената от власт с граждански протести партия на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов.

  Започнали да се прокрадват плахо в началото на управлението, слуховете за нерегламентирано подслушване и следене избуяха в средата на мандата с пословичния запис "Ало, Ваньо", в който бившият премиер нарежда спиране на митническа проверка, минаха през уреждане на работа на съотборник на Борисов с прякор Вучката, за да стигнат кулминацията си след падането на правителството и разкритията за сериозни нарушения в МВР. Нарушения свързани с проследяваща техника и опитите на шеф на звено в СДОТО, който се опитвал за заличи следите с отвертка.


  Прочетете цялата публикация
 • Изборният кодекс забърка пълна каша с контрола върху социологическите агенции

  Полина Паунова | четвъртък, 28 март 2013

  Пореден проблем се появи при прилагането на неясно написания Изборен кодекс. Неприложимата норма, открита от изборните специалисти, този път се оказа предложената от Яне Янев идея социологическите агенции да оповестяват проъчителя и финансирането на предизборните си изследвания.


  Към момента в ЦИК са постъпили няколко жалби за обявени от национални медии електорални проучвания, които обаче не са били придружени от необходимата по закон информация за възложител и финансиране.
  Прочетете цялата публикация
 • Зала „Арена Армеец“ е подписала договор с НПСС, а не с Христо Стоичков

  Полина Паунова | събота, 23 март 2013

  Договорът за наем между Национална спортна база и протестиращите студенти, оглавени от Христо Стоичков вероятно е на стойност между 10 и 12 хиляди лева. Сумата обаче не е преведена от футболиста . Това разкри блогът „Отворен парламент“ в събота.

  Наемът за зала „Армеец“ за един ден варира между 10 и 12 000 лв, а организаторите на прочулата се среща между Националното представителство на студентските съвети и футболиста, че таксата е платена от Камата.

  Сметката ми е открита, проверете я, заяви Христо Стоичков на въпрос на журналисти дали финансира събитието в събота. Той отказа да коментира уточняващи питания. „Аз на теб знам как да ти отговоря – като те обърна обратно“, обърна се лидерът на студентите към журналистка.
  Прочетете цялата публикация
 • Заради онлайн излъчванията си ЦИК тотално се затвори за журналистически въпроси

  Полина Паунова | петък, 22 март 2013

  Седми ден Централната избирателна комисия, неясно защо, отказва да отговори на въпросите на блога "Отворен парламент".

  Запитването е изпратено в писмен вид на електронната поща на комисията, в деня на публикуване на хронограмата за предстоящите предсрочни избори. Въпросите са зададени през електронната поща, заради изричното искане на говорителя на комисията Ралица Негенцова, която пое ангажимент, че до вторник ще получат своя отговор.

  В крайна сметка обаче до този момент от ЦИК не са обяснили как ще се разпределят председателските, заместник-председателските и секретарските места в РИК-ове, при новите изисквания на Изборния кодекс.
  ЦИК не благоволи да се произнесе и по питането как ще следи за изпълнение на новото изискване договорите на медиите за отразяване да бъдат качвани на страниците им.
  Прочетете цялата публикация

Първа · Предна · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · Следваща · Последна