Вход | Регистрация

Отворен Парламент

граждански гласове

За блога

На 16 януари 2012 г. стартира гражданската online медия - „Отворен парламент – граждански гласове”, която ще отразява предимно следните теми от публичния живот и законодателната дейност:
- свобода на изразяване и медийна свобода; достъп до информация; защита и гарантиране на граждански и политически права; изборното законодателство;
- електронни права; достъп до трафични данни; използването на специални разузнавателни средства;
- изразходване на публичен ресурс;  корупционен натиск и влияние върху законодателния процес.

„Отворен парламент – граждански гласове” ще се развива според принципите и практиките на facebook страница. Можете да следите нашия микро блог в Twiter страница или да се абонирате за нашия YouTube канал.

Онлайн медията е част от по - голям проект - ”Отворен парламент”, който се реализира от Институт за развитие на публичната среда с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа. Проектът се ангажира с вторична обработка и представяне на данни във формат и вид удобен и достъпен за гражданите, така че те да могат да запознават онлайн с дейността на парламента и политическите представители. В завършен вид проектът ще започне да функционира след  септември 2012 г.

Тогава потребителите на интернет инструмента „Отворен парламент” ще могат да следят по нов начин законодателната дейност и новините, свързани с парламента, ще могат да търсят и да се абонират за информация за дейността на отделни политически представители, а също така и по различни теми, свързани със законодателната дейност, както и да получават статистическа информация за дейността на парламента. Всичко това може да стане възможно чрез имплементиране на принципите на Отворените данни при предоставяне на информация от публичните институции.

По света има множество подобни инициативи, представящи дейността на парламента и политическите представители, използвайки новите технологии, апелиращи към засиленото гражданско участие и интерес към дейността на законодателните органи. Една част от тях са представени в доклад на Националния демократически институт и Световната банка, публикуван септември 2011 г.

В България такъв проект се разработва за първи път. Сайтът „Отворен парламент” се изгражда, следвайки най - добрите примери и практики, прилагани от независими организации, проследяващи  дейността на Конгреса на САЩ: www.opencongress.org, www.govtrack.us.

Проектът се реализира в сътрудничество с активисти и блогъри, застъпници за предоставянето и използването на отворени данни.